Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές του Al Jazeera, ουσιαστικά, ο παλαιστινιακός θύλακας έχει ισοπεδωθεί, με τους επιζώντες να έχουν αρχίσει ήδη να ξεθάβουν πτώματα κάτω από τα ερείπια.
Οι ζημιές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε κρίσιμες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, νοσοκομείων, εγκαταστάσεων ύδρευσης και υγειονομικής περίθαλψης, θα χρειαστούν χρόνια για να αποκατασταθούν.
Ακολουθεί μια ματιά στο πώς είναι η Γάζα μετά από 15 μήνες γενοκτονικής επίθεσης.
Πάνω από 150.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί
Περισσότεροι από 45.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 100.000 έχουν τραυματιστεί, από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης.Τουλάχιστον 1.642 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί την ίδια περίοδο.
Επιπλέον 11.000 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, καθώς δεν έχουν βρεθεί ακόμη κάτω από τα ερείπια, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι πολύ υψηλότερος από τις τρέχουσες εκτιμήσεις. Μελέτη της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (LSHTM), η οποία δημοσιεύθηκε επίσης στο περιοδικό The Lancet αυτόν τον μήνα, διαπίστωσε ότι το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας έχει υποεκτιμήσει τον αριθμό των νεκρών κατά περίπου 41%. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2024, ο αριθμός των κατοίκων της Γάζας που σκοτώθηκαν πιστεύεται ότι θα ξεπερνούσε τις 70.000, σύμφωνα με τη μελέτη.
Το υπουργείο Υγείας δήλωσε τον Οκτώβριο ότι το ένα τρίτο όσων σκοτώθηκαν, ήταν παιδιά.
Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές έχουν ισοπεδώσει το μεγαλύτερο μέρος της Γάζας, με την πόλη της Γάζας να έχει καταστραφεί περισσότερο. Περίπου 436.000 κατοικίες έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές σε όλη τη λωρίδα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Εννέα στους 10 ανθρώπους στη Γάζα έχουν εκτοπιστεί
Εκτιμάται ότι 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι – το 90% του πληθυσμού της Γάζας – έχουν εκτοπιστεί εν μέσω των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ. Οι περισσότεροι έχουν βρει καταφύγιο στον καταυλισμό Al-Mawasi, μια λεγόμενη «ανθρωπιστική ζώνη».Πολλοί άνθρωποι στη Γάζα έχουν εκτοπιστεί πολλές φορές, ορισμένοι έως και 10 φορές. Ο ισραηλινός στρατός διέταξε τακτικά εκκενώσεις από τη μία περιοχή κινδύνου στην άλλη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι «δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα». Εντολές εκκένωσης εκδόθηκαν σε όλο το 67% της Γάζας καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου.
Οι εντολές αυτές συχνά έπεφταν από τον αέρα από τον ισραηλινό στρατό – μια μέθοδος που σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία «δεν αποτελεί αποτελεσματική προειδοποίηση για τους πολίτες» – ή δημοσιεύονταν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια απρόσιτη μορφή επικοινωνίας για πολλούς κατοίκους της Γάζας που δεν έχουν ρεύμα ή διαδίκτυο.
Η Αλ-Μαβάσι, μια περιοχή 67 τετραγωνικών χιλιομέτρων – περίπου όσο το Μανχάταν – έχει γίνει η κύρια περιοχή εκτόπισης και καταφυγής για εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που διατάχθηκαν από τον ισραηλινό στρατό να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Πριν από τον πόλεμο, ζούσαν εκεί 9.000 άνθρωποι. Μέχρι τον Ιούλιο του 2024, ο πληθυσμός του καταυλισμού είχε διογκωθεί σε 1,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με το υποστηριζόμενο από τον ΟΗΕ Δίκτυο Συστημάτων Έγκαιρης Προειδοποίησης Πείνας. Τον Οκτώβριο, ο πληθυσμός του καταυλισμού υπολογιζόταν σε 730.000, σύμφωνα με τη UNICEF.
Παρά το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστεί ως ανθρωπιστική ζώνη από το Ισραήλ, το Al-Mawasi έχει γίνει επανειλημμένα στόχος ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.
Πείνα
Πολλοί άνθρωποι στη Γάζα αγωνίζονται να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα για πάνω από ένα χρόνο.Πριν από τον πόλεμο, η Γάζα ήταν «σε μεγάλο βαθμό αυτάρκης» σε φρέσκα προϊόντα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ έχει προκαλέσει ζημιές ή έχει καταστρέψει έως και το 96% των γεωργικών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των οπωρώνων, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν στο CNN ότι «δεν βλάπτουν σκόπιμα τη γεωργική γη και επιδιώκουν να μετριάσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις χωρίς επιχειρησιακή αναγκαιότητα».
Το μεγαλύτερο μέρος της Γάζας εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά πολλά σημεία εισόδου βοήθειας στη Γάζα έχουν κλείσει από τις ισραηλινές αρχές καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.
Αυτό περιλαμβάνει το πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο, το μοναδικό συνοριακό πέρασμα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου – και κάποτε ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα περάσματα βοήθειας στη Γάζα – το οποίο είναι κλειστό από τον Μάιο του 2024, όταν το Ισραήλ το έθεσε υπό τον έλεγχό του. Άλλα σημεία εισόδου βοήθειας ήταν ανοιχτά με εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση.
Ο ΟΗΕ δήλωσε τον Νοέμβριο ότι οι άνθρωποι «ουσιαστικά λιμοκτονούν καθώς μαίνεται η σύγκρουση, με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να εμποδίζονται να παραδώσουν βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη».
Πριν από τον πόλεμο, κατά μέσο όρο 500 φορτηγά ημερησίως – περίπου 15.000 φορτηγά το μήνα – που περιείχαν βοήθεια και εμπορικά αγαθά εισέρχονταν στη Γάζα.
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) ανέφερε σε ενημέρωση την Τρίτη ότι μόνο 2.205 φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα τον Δεκέμβριο, εξαιρουμένων των εμπορικών οχημάτων και των καυσίμων.
Το Ισραήλ αμφισβήτησε τον αριθμό αυτό, λέγοντας ότι δεν υπάρχει όριο στην ποσότητα της βοήθειας που μπορεί να εισέλθει στη Γάζα και ότι πάνω από 5.000 φορτηγά είχαν εισέλθει κατά τη διάρκεια του μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συντονισμού των Κυβερνητικών Δραστηριοτήτων στα Εδάφη (COGAT), ο οποίος διαχειρίζεται τη ροή της βοήθειας στη λωρίδα.
Εν τω μεταξύ, τα φορτηγά που εισέρχονται στη Γάζα αντιμετωπίζουν τώρα πρόσθετες προκλήσεις κατά τη διέλευσή τους από το έδαφος: Περίπου το 68% του οδικού δικτύου έχει υποστεί ζημιές, σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών εικόνων από τον UNOSAT.
Ενώ, συνηθισμένες είναι και οι λεηλασίες των αυτοκινητοπομπών που μεταφέρουν τρόφιμα.
Η Γάζα δεν διαθέτει πλήρως λειτουργικά νοσοκομεία
Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιδρομών σε μεγάλα νοσοκομεία όπως το Al-Shifa και το Kamal Adwan, μαζί με τους περιορισμούς στις ιατρικές προμήθειες και τις σοβαρές ελλείψεις καυσίμων και νερού, έχουν καταστρέψει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας.Περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας.
Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας έχει καταστραφεί. Πριν από τον Οκτώβριο του 2023, υπήρχαν 36 λειτουργικά νοσοκομεία στη Γάζα. Τώρα, ούτε ένα νοσοκομείο στη Γάζα δεν είναι πλήρως λειτουργικό.
Το μοτίβο των επιθέσεων του Ισραήλ έχει «ωθήσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στα πρόθυρα της πλήρους κατάρρευσης», σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ του Δεκεμβρίου. Μέχρι σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει επαληθεύσει 654 επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα, με αποτέλεσμα 886 θανάτους και 1.349 τραυματισμούς.
Οι IDF ισχυρίζονται ότι μαχητές της Χαμάς ενσωματώνονται μέσα στα νοσοκομεία και αποθηκεύουν όπλα σε αυτά, χωρίς, ωστόσο, να έχουν δημοσιοποιήσει κοινώς αποδεκτά τεκμήρια για τον ισχυρισμό αυτόν.
Μόνο τα μισά από τα νοσοκομεία της Γάζας λειτουργούν μερικώς, βασιζόμενα αποκλειστικά στις παραδόσεις βοήθειας και καυσίμων για να λειτουργήσουν.
Η έλλειψη καυσίμων εξακολουθεί να απειλεί την περίθαλψη περίπου 2.000 ασθενών, σύμφωνα με το σύμπλεγμα υγείας του ΠΟΥ, εκ των οποίων περίπου το 10% βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Επιπλέον, περισσότεροι από 12.000 ασθενείς εκτιμάται ότι χρειάζονται επείγουσα ιατρική διακομιδή στο εξωτερικό.
Ερευνα: tvxs.gr