Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

O «τουρτοπόλεμος» των δισεκατομμυριούχων και ο έλεγχος της Τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή Νοημοσύνη: Μασκ εναντίον Τραμπ. Μασκ σε τουρτοπόλεμο με Άλτμαν για το Stargate

Στην ορκωμοσία είδαμε τους δισεκατομμυριούχους της Τεχνολογίας να κάθονται μαζί με την Οικογένεια του Προέδρου μπροστά από το Υπουργικό Συμβούλιο. Είδαμε δηλαδή τους Ολιγάρχες να αρραβωνιάζονται την πολιτική εξουσία στο φως της ημέρας μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου.
Χθες είδαμε κάτι ακόμα: Τους ολιγάρχες να συγκρούονται δημόσια για την εύνοια του Προέδρου.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε για το 2025 μια επένδυση ύψους $100 δισεκατομμυρίων σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης (Data Centers κ.ά.) μέσω της συνεργασίας της OpenAI, της ιαπωνικής πολυεθνικής Softbank και της Oracle (του Λάρι Έλισον, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος με 229 δισεκατομ. δολ.). Το εγχείρημα, με την ονομασία Stargate, παρουσιάστηκε ως τομή που θα καθιστούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες ηγέτιδα δύναμη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Ο στόχος είναι η χρηματοδότηση 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Stargate μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ο Μασκ αμφισβήτησε αμέσως το εγχείρημα. Με ανάρτησή του στο X, δήλωσε ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν στο Stargate δεν διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να πετύχουν τον στόχο της επένδυσης. Υποστήριξε ότι η SoftBank έχει εξασφαλίσει λιγότερα από $10 δισεκατομμύρια.
Η αντιπαράθεση αυτή δεν είναι καινούρια, καθώς ο Μασκ και ο Άλτμαν έχουν συγκρουστεί στο παρελθόν. Ο Μασκ, που υπήρξε ιδρυτικό μέλος της OpenAI, έχει ασκήσει έντονη κριτική για την πορεία της εταιρείας, ενώ παράλληλα ίδρυσε τη δική του ανταγωνιστική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, xAI.

Στη συνέχεια ο Μασκ έβαλε εναντίον του διευθύνοντος συμβούλου της OpenAI, Σαμ Αλτμαν επανακοινοποιώντας παλιές αναρτήσεις του Άλτμαν από το 2017, 2020 και 2021 που έλεγε ότι πρέπει να σταματήσουμε τον Τραμπ κ.ά. εναντίον του.
Ο Άλτμαν απάντησε ότι οι πρόσφατες αλληλεπιδράσεις του με τον Πρόεδρο άλλαξαν την οπτική του. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται να συμφωνήσω μαζί του σε όλα, αλλά πιστεύω ότι θα είναι απίστευτος για τη χώρα από πολλές απόψεις».

Ο «τουρτοπόλεμος» των δισεκατομμυριούχων μπορεί να φαίνονται αστείες, αλλά το κεντρικό ερώτημα παραμένει: Ποιος ελέγχει την Τεχνητή Νοημοσύνη; Χωρίς κανονισμούς, ο συνδυασμός πολιτικής δύναμης και ιδιωτικών συμφερόντων ενισχύει τον τεχνοολοκληρωτισμό, όπου πολυεθνικές αποκτούν τεράστια επιρροή σε κυβερνητικές αποφάσεις και τον έλεγχο της τεχνολογίας.

Αντί για πρόοδο, κινδυνεύουμε να δούμε την ΤΝ να γίνεται εργαλείο συγκέντρωσης εξουσίας. Η συζήτηση για την ανάπτυξή της πρέπει να εστιάσει στη ρύθμιση, τη διαφάνεια και τη δημοκρατική λογοδοσία. Χρειαζόμαστε θεσμούς που να εξασφαλίζουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη υπηρετεί την κοινωνία, όχι την οικονομική και πολιτική ελίτ.

Dimitris Anast