Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Αίτημα για Ίδρυση της Ανώτερης Σχολής Ξενοδοχειακού Management στην Αλεξανδρούπολη

Επιστολή στους Υπουργούς Παιδείας και Τουρισμού, κ. Αρβανιτόπουλο και κα. Κεφαλογιάννη, απέστειλε ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, αιτούμενος να οριστεί η Αλεξανδρούπολη ως η έδρα της υπό ίδρυσης Ανώτερης Σχολής Ξενοδοχειακού Management.
Παράλληλα, σχετική ερώτηση με το ίδιο αίτημα κατέθεσε στη Βουλή και ο βουλευτής Κ. Γεροντόπουλος. Σύμφωνα με την επιστολή, ο Δήμος μας έχει όλα τα εχέγγυα για να την λειτουργήσει, ενώ προσφέρει για την λειτουργία της υπό ίδρυσης Σχολής, κτιριακή υποδομή...
Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

Αξιότιμοι κ. κ. υπουργοί,

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση γίναμε κοινωνοί της πρόθεσης ιδρύσεως Ανώτερης Σχολής Ξενοδοχειακού Management στα πρότυπα επιτυχημένων σχολών του εξωτερικού για την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας μας και της τουριστικής εκπαίδευσης. Στόχος η προσέλκυση φοιτητών από τα Βαλκάνια και τη Ρωσία. Είναι μία αξιόλογη απόφαση που την χαιρετίζω, αφού οδηγεί στην πολυπόθητη και πολυσυζητημένη ανάπτυξη.
            Θέλω σ’ αυτό το σημείο να σημειώσω ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία για την επιλογή του τόπου, όπου θα ιδρυθεί ή θα λειτουργήσει αυτή η σχολή.
1.      Η Αλεξανδρούπολη είναι στην καρδιά της Θράκης με ίσες αποστάσεις  από τα δύο άκρα της.
2.      Είναι πρωτεύουσα του Νομού Έβρου και μία μοντέρνα πόλη των 80.000 κατοίκων, αλλά και ο μεγαλύτερος Δήμος της περιφέρειας Ανατ.  Μακεδονίας -  Θράκης.
3.      Έχει 4 ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΩΝ 5 ΑΣΤΕΡΩΝ και γενικότερη  τουριστική υποδομή, ενώ βρίσκεται στην 4η θέση στο συνεδριακό τουρισμό στη χώρα μας.
4.      Διαθέτει πεντακάθαρες θάλασσες και ακτές  με γαλάζιες σημαίες.
5.      Λειτουργεί ήδη σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων επί σειρά ετών.
6.      Η Αλεξανδρούπολη είναι πιο κοντά στα Βαλκάνια (π.χ. από την Αθήνα) και έχει προοπτική ανάπτυξης, αφού διαθέτει όλες τις συγκοινωνίες με τις υποδομές τους και ένα λιμάνι ραγδαία αναπτυσσόμενο.
7.      Είναι αδελφοποιημένη με το Σοσνόβυι Μπορ της Αγίας Πετρούπολης εδώ και 18 μήνες και  υποδέχθηκε μέχρι τώρα 3.000 Ρώσους επισκέπτες με αποτέλεσμα να προγραμματισθεί πλέον και απευθείας πτήση Αλεξανδρούπολη - Αγία Πετρούπολη, με την  AEGEAN AIRLINES, ενώ είναι υπό ίδρυση Ρωσικό Υποπροξενείο, καθώς και υποκατάστημα της Ρωσικής Τράπεζας «KEDR».
8.       Έχει 6.000 περίπου Έλληνες Ρωσόφωνους παλιννοστούντες με μητρική γλώσσα την Ρωσική και είναι η πόλη όπου στατιστικά οι κάτοικοί της ομιλούν περισσότερο ξένες γλώσσες.

            Πάνω όμως από όλα είναι η Θράκη μας στην οποία επιτέλους πρέπει η ελληνική πολιτεία να σκύψει με σεβασμό και αληθινό ενδιαφέρον, αναγνωρίζοντας με ορθολογισμό και ευαισθησία την απόλυτη ιδιαιτερότητά της. Εάν επιθυμείτε αληθινή ανάπτυξη της ακριτικής αυτής περιοχής, λειτουργείστε την Σχολή αυτή στην Αλεξανδρούπολη, καθώς είναι το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε για την Θράκη ως ευσυνείδητοι Έλληνες, αλλά και με την ιδιότητα του υπουργού.
     Ο Δήμος μας σε ένδειξη της αγωνίας όλων ημών των Θρακιωτών, προσφέρει για την λειτουργία της υπό ίδρυσης Σχολής, το πρώτο κτίριο που κτίσθηκε το 1868 και λειτούργησε στην ιστορία της πόλης μας ως το πρώτο σχολείο, νοσοκομείο, σχολή νοσηλευτών κ.α., με δεδομένο ότι ανακαινίζεται με 1.000.000 € από τον Ο.Σ.Κ. και έχει έκταση 800 τ.μ.
 Πιστεύω στην υπέρβαση σας για την απαγκίστρωση σας από τη συγκεντρωτική αντίληψη της Αθήνας, γιατί και εδώ, αν όχι περισσότερο, χτυπάει το ίδιο  η καρδιά της Ελλάδας»

Ερώτηση κατέθεσε και ο ΓΕροντόπουλος

Ο βουλευτής Έβρου ΝΔ Κυριάκος Γεροντόπουλος υπέβαλε ερώτηση-πρόταση σχετικά με την λειτουργία Ανώτερης Σχολής Ξενοδοχειακού Management στο νομό Έβρου.
ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ
Με μεγάλη ικανοποίηση παρακολουθήσαμε από τους υπουργούς Παιδείας και Τουρισμού την ανακοίνωση της ίδρυσης Διεθνούς Ανώτερης Σχολής Ξενοδοχειακού Management, με στόχο ένα νέο πλαίσιο εκπαίδευσης και κατάρτισης στον τουρισμό.
Ο σκοπός της σχολής αυτής είναι να προσφέρει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και κατάρτιση, σε Έλληνες και ξένους σπουδαστές, που προτίθενται να δραστηριοποιηθούν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία σε συνδυασμό με πρακτική άσκηση σε ξενοδοχειακές μονάδες. Οι σπουδές θα παρέχονται στην Ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, ώστε να προσελκύσουν σπουδαστές από την ευρύτερη ευρω-μεσογειακή περιοχή, αλλά και από τα Βαλκάνια και τη Ρωσία, με οικονομική συμμετοχή των σπουδαστών αυτών. Στους αποφοίτους της σχολής θα δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω φοίτησης στις αντίστοιχες σχολές των ΑΕΙ της χώρας.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω η πόλη η οποία θα επιλεγεί ως έδρα αυτής της πραγματικά σύγχρονης και χρήσιμης σχολής, θα είναι καλό να βρίσκεται στη Β. Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Βορειοανατολική Ελλάδα, για να είναι δίπλα στις χώρες των Βαλκανίων και τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, αλλά και να έχει τουριστικές υποδομές για να μπορέσει πρακτικά να λειτουργήσει.
Η Αλεξανδρούπολη (όπως και όλος ο Ν. Έβρου) έχει αυτά τα χαρακτηριστικά και προτείνουμε να επιλεγεί αυτή ως έδρα της νέας τουριστικής σχολής. Η γεωστρατηγική της θέση είναι μοναδική, έχει αναπτυγμένες τουριστικές μονάδες, αεροδρόμιο και λιμάνι. Μπορεί η σχολή αυτή με έδρα την Αλεξανδρούπολη να αποτελέσει πόλο έλξης ξένων φοιτητών, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι εάν γινόταν στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, λόγω κυρίως των αποστάσεων.
Φυσικά τα οφέλη για την ακριτική Θράκη που θα έφερνε αυτή η εγκατάσταση της έδρας στην Αλεξανδρούπολη, θα σήμαινε ανάκαμψη της οικονομίας, νέες θέσεις εργασίας, αναθέρμανση της αγοράς, ευκαιρίες στην επιχειρηματικότητα, προοπτικές επενδύσεων, άνοιγμα στις διπλανές αγορές, βελτίωση των τουριστικών υποδομών της περιοχής.
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί :
Πως αντιμετωπίζουν το αίτημα για εγκαθίδρυση της νέας Σχολής στον ακριτικό Έβρο;