Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014

3.176 αιώνιοι φοιτητές στη «μαύρη λίστα» του ΔΠΘ

Τα πλήρη στοιχεία για τη διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Όπως φαίνεται και από τους σχετικούς πίνακες, περίπου 129 χιλιάδες φοιτητές θα διαγραφούν από τα ΑΕΙ της χώρας ενώ θα υπάρξει διαγραφή και άλλων 24 χιλιάδων περίπου από τα ΑΤΕΙ. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία, φαίνεται να αποχωρούν από τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας λίγο πάνω από 15.000 «αιώνιοι» φοιτητές.Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Ακαδημαϊκών Θεμάτων του ΔΠΘ, 3.176 είναι οι «αιώνιοι» φοιτητές που έχουν μπει στη λίστα των διαγραφών του πανεπιστημίου ενώ μόλις 228 από αυτούς είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στις επόμενες δύο εξεταστικές με σκοπό να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Συγκεκριμένα, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, στα Πανεπιστήμια υπάρχουν 139.175 «λιμνάζοντες φοιτητές», θα διαγραφούν 129.008 φοιτητές και θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εξεταστικές περιόδους του Σεπτεμβρίου και του Φεβρουαρίου 10.167 φοιτητές. Στα ΑΤΕΙ υπάρχουν 39.283 «λιμνάζοντες φοιτητές», θα διαγραφούν 23.811 φοιτητές και θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις δύο επόμενες εξεταστικές περιόδους 13.359 φοιτητές.
Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, μάλιστα, κατέθεσε στη Βουλή βελτιωτική τροπολογία για τη διαγραφή των «αιώνιων φοιτητών». Σύμφωνα με την ρύθμιση που παρουσίασε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο κ. Λοβέρδος, από την αυτοδίκαιη απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας εξαιρούνται όσοι είχαν συμμετάσχει σε εξετάσεις, σε τουλάχιστον μία εξεταστική περίοδο κατά τα δύο προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη. Πάντως, ο υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε στην Επιτροπή ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω βελτιωτική αλλαγή, με την οποία θα εξαιρούνται από την διαγραφή και όσοι φοιτητές έχουν δηλώσει απλά συμμετοχή σε εξεταστική περίοδο, τα δύο προηγούμενα ακαδημαϊκά έτη.

του Νίκου Μαλαμά
πηγή: Παρατηρητής Θράκης