Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Τριήμερη παρουσία κλιμακίου Γεωπόνων στη Σαμοθράκη

Το τριήμερο 12-14/02/2014 κλιμάκιο Γεωπόνων επισκέφθηκε το νησί της Σαμοθράκης και είχε συναντήσεις με φορείς, γεωργούς και κτηνοτρόφους του νησιού και έγινε ενημέρωση για τις συμβάσεις που υπογράφτηκαν με το ΔΠΘ ( Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Τμ. Δασολογίας Ορεστιάδας) και που αφορούν την «Καταγραφή της αυτοφυούς βλάστησης των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών Σαμοθράκης» έγινε αναφορά για την εκ νέου καλλιέργειά τους, από τους κατοίκους για οικονομικούς πρωτίστως λόγους.
Προγραμματίστηκε και έγινε το βράδυ της Πέμπτης 13/2 συγκέντρωση αγροτών με σκοπό την ενημέρωσή τους στο εν εξελίξει πρόγραμμα «Εγκατάσταση στη γεωργία με το πρόγραμμα Ν. Γεωργών Μέτρο 112» (οι αιτήσεις κατατίθενται στην υπηρεσία μας από 18/03 μέχρι 16/05 του 2014.
Το ίδιο βράδυ έγινε ενημέρωση με θέμα «επικίνδυνα τα αγροτικά φάρμακα, σωστός τρόπος χρήσης στους αγρούς και τρόπος διαχείρισης των κενών συσκευασιών»
Την περίοδο παραμονής του κλιμακίου στο νησί γεωπόνοι του κλιμακίου έκαναν επιτόπιες επισκέψεις σε αμπέλια και ελαιοχώραφα δίνοντας συμβουλές επιτόπου στους αμπελοκαλλιεργητές και ελαιοκαλλιεργητές για το κλάδεμα, την φυτοπροστασία, την λίπανση και την εν γένει φροντίδα τους αυτήν την περίοδο.
Οι επισκέψεις αυτές θα συνεχιστούν στο νησί καθώς και στις υπόλοιπες περιοχές του νομού με σκοπό την ενημέρωση όλων των αγροτών στα αντικείμενα από τους καθ΄ ύλην αρμόδιους Γεωπόνους  που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της υπηρεσίας μας.

Συνάντηση για καλλιέργειες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών

Πραγματοποιήθηκε χθες στην Αλεξανδρούπολη, συνάντηση με καλλιεργητές και ενδιαφερόμενους  καλλιεργητές αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών από τους νομούς Έβρου και Ροδόπης . Σκοπός της συνάντησης ήταν μια πρώτη γνωριμία μεταξύ τους και αρχική συζήτηση για την δημιουργία μια οργάνωσης Συνεταιρισμού ή Ομάδας παραγωγών. Η συμμετοχή στην πρώτη συνάντηση ήταν μεγάλη και το ενδιαφέρον ακόμα μεγαλύτερο με ενθαρρυντικό στοιχείο τη συμμετοχή νέων ανθρώπων με φρέσκες ιδέες για την άσκηση του αγροτικού επαγγέλματος. Συζητήθηκε όλο το φάσμα που αφορά την οργάνωση, την καλλιέργεια, την μεταποίηση, την εμπορία των αρωματικών φυτών και αφού όλοι κατέθεσαν τις απόψεις τους αποφασίστηκε η συνάντηση να επαναληφθεί στις Σάπες στις 5-3-2014 ημέρα Τετάρτη και ώρα 7 το απόγευμα με σκοπό το εγχείρημα αυτό να αρχίσει να  παίρνει  σάρκα και οστά και επιτέλους και στην περιοχή μας να αρχίσουν να καλλιεργούνται οργανωμένα τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και  πιστεύουμε ότι αυτή η προσπάθεια θα είναι απαρχή για να γίνει η ίδια προσπάθεια και για άλλες νέες και προσοδοφόρες καλλιέργειες και προϊόντα πέραν των συνηθισμένων στην περιοχή μας μεγάλων καλλιεργειών.
Καλούνται στην επόμενη συνάντηση και όλοι οι άλλοι που βλέπουν θετικά την προσπάθεια αυτή και τους ενδιαφέρει η καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών να παραβρεθούν και να καταθέσουν τις απόψεις τους ούτως ώστε να συμβάλουν στο εγχείρημα αυτό.