Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Ο Γιάννης από τα Σεπόλια, πιο Έλληνας από πολλούς Έλληνες, στην κορυφή του κόσμου

Μεγάλωσε φτωχικά σε γειτονιά στα Σεπόλια, στην Αθήνα. Γιός πολύτεκνης οικογένειας μεταναστών από τη Νιγηρία. Μετά το σχολείο πουλούσε cd για να βοηθήσει την οικογένειά του να επιβιώσει. Μεγάλη η αγάπη του για το μπάσκετ. Το ταλέντο του αστείρευτο. Από μικρό τον αντιμετώπισαν σαν ξένο, αλλά δεν το έβαλε κάτω, δεν τον λύγισαν οι δυσκολίες.

Δέχθηκε επιθέσεις όταν περήφανος σημαιοφόρος κρατούσε σε παρέλαση εθνικής εορτής την ελληνική σημαία, αλλά δεν έπαψε ποτέ να αγαπά την χώρα που μεγάλωνε.

 Γρήγορα ξεχώρισε και κέρδισε θέση στην Εθνική ομάδα, ο αγώνας όμως για να πάρει την ελληνική ιθαγένεια ήταν μεγάλος και δύσκολος. Έλληνες πολιτικοί τον αντιμετώπιζαν με δυσπιστία και με λόγο ρατσιστικό – ναι αυτοί είναι σήμερα σε κυβερνητικές θέσεις και τον συγχαίρουν, σας φαίνεται παράξενο;

Από την ταπεινή Α2 του ελληνικού μπάσκετ, τον κέρδισε γρήγορα ο μαγικός κόσμος του ΝΒΑ, το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Ποτέ δεν ξεχνούσε τη χώρα του , την Ελλάδα και την Εθνική ομάδα, πάντα προσπαθούσε να βοηθήσει με την παρουσία του.

Δούλεψε σκληρά, γιγάντωσε, και οι διακρίσεις έρχονταν η μια μετά την άλλη. Δις MVP μεταξύ γιγάντων και θρύλων του δημοφιλούς αθλήματος. Μεγάλη η καταξίωση. Τα καλοκαίρια τριγυρνούσε στην παλιά του γειτονιά, στα Σεπόλια, με προσωπικά έξοδα ανακαίνιζε γήπεδα, βοηθά κόσμο. Στήριξε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, τους παλιούς του γείτονες που έχουν ανάγκη.

Νωρίτερα είχε πρωτοστατήσει στο κίνημα Black Live Matters, συμμετέχοντας δυναμικά σε έναν κοινωνικό αγώνα κατά του ρατσισμού στις ΗΠΑ, μετά τη δολοφονία του Τζωρτζ Φλόιντ.

Ξημερώματα Τετάρτης 21 Ιουλίου έφτασε στο αποκορύφωμα της καριέρας του. Μέχρι το επόμενο. Το κοντέρ έγραψε 50 πόντους, 14 ριμπάουντ, 5 μπλοκ και μια ακόμη θρυλική εμφάνιση και έγραψε ιστορία. Με την ηγετική του παρουσία οι Μιλγουόκι Μπακς, 50 χρόνια μετά στέφθηκαν πρωταθλητές.

Κυρίες και κύριοι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ένας αθλητής, ένας άνθρωπος πρότυπο για όλους μας, μικρούς και μεγάλους.

Ο «μαύρος από τα Σεπόλια» που μιλά ελληνικά και αναδείχθηκε σε παγκόσμιο σύμβολο. Που κάρφωσε στα πρόσωπα ρατσιστών και εκπροσώπων του δόγματος του ανώτερου ελληνικού dna»

Γιάννης Αντετοκούνμπο… πολλά περισσότερα από ένας πρωταθλητής.

Ένας σπουδαίος άνθρωπος.

Τον ευχαριστούμε

  

Γιώργος Πανταζίδης