Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Στους δρόμους οι αγρότες της Ορεστιάδας

Η πιο μεγάλη ώρα… είναι τώρα για τους αγρότες όλης της Ελλάδας, οι οποίοι ξεκινούν από σήμερα κινητοποιήσεις, με μπλόκα σε όλη τη χώρα. Τα τρακτέρ τους κατεβάζουν και οι αγρότες του βορείου Έβρου, πραγματοποιώντας αύριο το πρωί το πρώτο τους, συμβολικό, μπλόκο, στον κόμβο του εργοστασίου ζάχαρης Ορεστιάδας.

Αντιπροσωπεία των αγροτών, σύμφωνα με την ΕΡΑ Ορεστιάδας, βρέθηκε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη και συμμετείχε στο αγροτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε εκεί με αφορμή την έκθεση «ΑΓΡΟΤΙΚΑ». Οι αγρότες της χώρας συντονίζονται σε κινητοποιήσεις αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης του αγώνα τους, αφού, όπως υποστηρίζουν, η κατάσταση που διαμορφώνεται στον κλάδο είναι ασφυκτική και οδηγεί σε εξαθλίωση. Ακόμη πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τους κτηνοτρόφους του Έβρου, οι οποίοι λόγω της «επέλασης» της ευλογιάς, έχουν γονατίσει…
Στο κάλεσμά του προς τους συναδέλφους του, ο Βάκης Τσιομπανίδης, μέλος του συντονιστικού μπλόκου βόρειου Έβρου και εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων, αναφέρει
«Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του β.Έβρου προχωρούν σε κινητοποιήσεις και παράταξη των τρακτέρ -αγροτικών οχημάτων στον κόμβο του εργοστασίου ζάχαρης. Καλώ όλους τους συναδέλφους να αφήσουν κάθε άλλη υποχρέωση και να συμμετάσχουν μαζικά στον δίκαιο αγώνα μας, για να μην χρειαστεί αύριο να αφήσουμε την δουλειά μας.....Κανένα τρακτέρ μέσα στην αυλή! Αύριο είναι η ώρα να τους δείξουμε ότι ο κοιμώμενος γίγαντας της αγροτιάς έχει ξυπνήσει. Δεν πάει άλλο!»

Τα αιτήματα των αγροτών

Οι αγρότες, μεταξύ άλλων, λένε «όχι» στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και -ζητούν αφορολόγητο οικογενεικό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Επιπλέον, ζητούν «φρένο» στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ.
Ζητούν επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

Συμπαράσταση από Ν.Ε. Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ

Τη συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις των αγροτών εκφράζει σε ανακοίνωσή της η νομαρχιακή επιτροπή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος της περιοχής «βρίσκεται στα όρια της απόγνωσης». Υπογραμμίζει δε την ανάγκη να είναι μαζική η συμμετοχή και στήριξη στην αυριανή συγκέντρωση-μπλόκο στο εργοστάσιο Ζάχαρης αλλά και γενικότερα στις κινηματικές δράσεις που θα προγραμματίσουν οι αγρότες. «Πρέπει κάποια στιγμή να γίνει κατανοητό απ’ όλους ότι κάθε φορά που οι αγρότες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις, επακολουθεί και μία δραματική συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα και της Υπαίθρου», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.  

Κική Ηπειρώτου - Εφημ. ΓΝΩΜΗ